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■肉骨茶(バクテー)
骨付きの豚肉をニンニク、ハーブや漢方などと一緒に長時間煮込んだスープです。港で働く労働者がハードな仕事の前に力をつけようと朝食に食べていた料理が、やがて一般家庭料理として広まったそうです。
このバクテー、見た目とは違ってとてもあっさりとした味です。これなら朝にでもちゃんと食べられます。香辛料や漢方を使っているので、虚弱体質の自分には最適な食べ物かもしれないです…
現地で食べたバクテーとはかなり味が違いましたが、これはこれで美味しかったです。 |
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■肉骨茶(バクテー)の素
當帰(トウキ)、玉竹(ギョクチク)、肉桂(ニッキ)、杞子(クコ)、白胡椒(シロコショウ)、党参(トウジン)、甘草(カンゾウ)、川キュウ(センキュウ)
などの漢方成分が含まれています。袋を開けるとさらに子袋が2つ出てきます。そのまま出汁袋のように投入できます。(実は間違えて袋を破って中身を出してしまい、とても大変なことに…)
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■マレー(中国?)の醤油2種
赤いラベルがたまり醤油?(中身は右の写真)、金色ラベルが薄口醤油です。(中身は写真左)たまり醤油の方は結構苦く、薄口の方は甘口。
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■豚スペアリブ
1袋4〜6人前用で、使う肉は2Kgとなります。上の完成写真の盛り付けで6人前出来ました。 |
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■大蒜
一応青森産の高級大蒜ですが、日が経ってしまい少し芽が出ていました。気にしない、気にしない… |
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■マッシュルーム
レシピにはマッシュルームとしか書いてないのですが、チャイニーズマッシュルーム(椎茸)なのか、普通のやつなのか迷った挙句の選択です。 |
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■黒胡椒
レシピには粒黒胡椒となっておりますが、とりあえず… |
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■塩
実際はこの倍の量を使用します。 |
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■マレーシア人(by Tanさん)のオリジナル・レシピ |
Ingredients for Bak Kut Teh.
1) Bak Kut Teh mixed herbs & spices sachet
2) Mixed pork's meat & ribs or leg
3) Whole garlics
4) Black pepper seeds
5) Starch flour
6) Light soya sauce
7) Black soya sauce
8) Water
9) Salt
Additional ingredients.
1) Mushrooms (Cook together)
2) Vegetables (After cooked)
3) Fried yuba [湯葉] (After cooked)
How to cook for 4~6 persons.
1) Ready a cooking bowl to fill in 2~3 liter of plain water (Estimate by your own).
2) Put in 2 kg of rinsed pork's meats & ribs, 3 pcs of whole garlics, 1 tea spoon of black pepper seeds, 6 spoon full of light soya sauce, 4 spoon full of black soya sauce, 2 spoon full of salt and 1 sachet of Bak Kut Teh mixed spices.
3) Close the bowl and boil it for more than 1 hour. During boiling temperature, reduce the heat/fire to medium. At 1 hour, prepare about 50cc or 100cc of plain water to mix with 1 or 2 spoon full of starch flour. Mix the liquid into your cooking so that the soup will become a little bit sticky.
4) When you feel it is well cooked after 1 hour, you may serve the Bak Kut Teh with oil rice (Rice cook with little bit of oil, salt & fried slice garlic).
Note.
1) The volume of the garlic and black pepper are depends on your favorite taste. The garlic will create sweetness and the black pepper will give you some spicy taste.
2) If you like a strong herbs taste, add 1 more sachet of Bah Kut Teh spices into your cooking. The taste may become a bit bitter.
3) Add or reduce the soya sauces and salt will depends on your own taste too. Adding can be done at 1 hour stage.
The longer you cook it, the softer of the meats will be.
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